07. juni 2021
Tett på flammene over Sotra. Foto: John-Arne Hellesø

Her slåss helikopterpilotene mot flammene

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

- Det var intenst som fy, og det hadde nok ikke gått bra om vi ikke var der, sier helikopterpiloten. Før helgen var John-Arne Hellesø og hans kolleger viktige bidrag i å stoppe den dramatiske skogbrannen på Sotra.

I slutten av forrige uke startet skogbrannen på Sotra, som raskt vise seg å komme ut av kontroll. Flere hundre beboere ble evakuert da skogbrannen nærmet seg bebyggelsen, skriver NRK.

- Det hadde nok gått noen boligfelt uten støtten fra helikoptrene, sier pilot John-Arne Hellesø i Helitrans til flyger.no.

Han fløy det ene av totalt tre helikoptre som var involvert i slokkingen av brannen. Med 1.300 liter vann i «bøtta» under helikopteret, bidro de til at brannen etter hvert kom under kontroll.

- Det var intenst som fy, det er lenge siden jeg har sett det så ille, sier helikopterpiloten som har slokket skogbranner i 16 år.

Viktig støtte for brannvesenet

Når brannvesenet forsto omfanget av brannen, rekvirerte de helikopter via Hovedredningssentralen for å støtte slokkingsarbeidet. Når Hellesø ankommer brannområdet, tar han gjerne en liten runde for å se på brannen og få oversikt over situasjonen.

- Jeg tar bilder og gjerne en video, slik at jeg kan vise til innsatsleder på bakken. Om innsatsleder ønsker, kan han eller hun også gjerne bli med opp i helikopteret for å se området selv, forteller han.

Dermed blir helikopteret en svært viktig støtte i å prioritere hvordan man skal gjøre slokkingsarbeidet mest mulig effektivt.

Her kan du se den spektakulære cockpitfilmen fra brannen:

 

Mye å ta hensyn til

- Denne typen flyging må jo være litt ekstra krevende?

- Det tilfører jo helt klart noen risikoer. Det er dårlig sikt, flere helikoptre i sving, og gjerne en del vind. Det gir en del ting å ta hensyn til, og feller man kan gå i. Det gir noen flere hull i osten, sier Hellesø med henvisning til James Reasons sveitserost-modell.

I et av de andre helikoptrene som bidro i slokkingen satt Airlift-pilot Tom Østrem. Da han ankom brannstedet var han helikopter nummer fem, og de andre var godt i gang med slokkingen.

- Da gjelder det å finne sin plass i systemet. Men jeg merket raskt at dette var en dramatisk og uoversiktlig situasjon, sier Østrem.

- Utrolig krevende å slokke

Østrem startet å slokke et hus som hadde tatt fyr sammen med et annet helikopter, men innså at helikopterslokkingen hadde begrenset effekt. Samtidig så han et annet hus som flammene nærmet seg raskt, så de endret fokus for å prøve å redde dette. Med to helikopter og kort avstand til vannkilde klarte de å få kontroll og redde huset. 

- Min refleksjon etter å ha vært der ute var at det var veldig bra at det ble kalt inn så store ressurser så tidlig. Det var var grunnen til at dette gikk bra, for det var utrolig krevende å slokke, sier Østrem.

Så tett på flammene er også arbeidsmiljøet krevende. I nærheten av flammene kjennes varmen godt, og noe av røyken slipper inn i kabinen. Det gjelder det å styre unna den mørkeste røyken, som gjerne inneholder en del partikler som kan skape trøbbel både for mennesket og motoren.

Takket være et godt lagarbeid fikk man etter hvert kontroll på brannen, mye takket være bidraget fra helikopterpilotene. 

- Samarbeidet med etatene fungerer veldig bra, avslutter John-Arne Hellesø.

Helikoptre Sotra Foto Tom Oestrem

Mange helikoptre var i sving for å få kontroll på situasjonen. Foto: Tom Østrem.

 

Siste nyheter:

24. september 2021

Ny regjering - ny luftfartspolitikk?

Hva kan vi forvente av norsk samferdselspolitikk de neste fire årene?

20. september 2021

Vulkanutbrudd på La Palma

Men trolig ikke askeskyer over FL250.

10. september 2021

Piloter og mental helse

Alle har en mental helse, og det gjelder i høyeste grad også piloter.