06. september 2021
Aleksander Wasland og Bjørnar Skjæran i Avisa Nordland i Avisa Nordland den 3. september. Foto: Thomas Meier/Pixabay og faksimile: Avisa Nordland.

- Setter norsk luftfart i spill

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

I forrige uke ble det klart at DAT og deres litauiske datterselskap får fly mellom Oslo og Florø de neste årene. – Dette går utover alle norske luftarbeidsplasser, sier nestleder Aleksander Wasland i NF til Avisa Nordland.

Fra 1. oktober starter den litauiske operatøren å fly mellom Oslo og Florø, etter å ha vunnet anbudskonkurransen mot Widerøe.

- Ettersom Widerøe er basert i Bodø, vil arbeidsplasser i byen kunne forsvinne, sier nestleder Aleksander Wasland til Avisa Nordland.

Widerøe deler bekymringen til Wasland, og sier at de er bekymret dersom dagens konkurransesituasjon på kortbanenettet utvikler seg videre i samme retning som i dag.

- Vi stiller spørsmål om det i framtiden vil være mulig å konkurrere om norsk anbudsruter med norske lønns- og arbeidsvilkår, sier  Silje Brandvoll, direktør for informasjon og samfunnskontakt i Widerøe.

Sammen med nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet, mener Aleksander Wasland at regjeringen utfordrer det norske forbundet mot wet lease i anbudstildelingen. Dette punktet skal sikre at det er anbudsvinner som selv flyr oppdraget de har vunnet, og regulerer at de ikke uten videre kan leie inn underleverandører for å fly for seg.

– LO har gjort juridiske vurderinger av dette, og det er ikke kommet noe trykk fra ESA (EFTAs overvåkningsorgan). Så når de (regjeringen, journ. anm.) velger å skylde på EØS-avtalen helt grunnløst, er de også med på å bygge en motstand mot det som er en så viktig avtale mot Norge, sier Skjæran til Avisa Nordland.

Siste nyheter:

24. september 2021

Ny regjering - ny luftfartspolitikk?

Hva kan vi forvente av norsk samferdselspolitikk de neste fire årene?

20. september 2021

Vulkanutbrudd på La Palma

Men trolig ikke askeskyer over FL250.

10. september 2021

Piloter og mental helse

Alle har en mental helse, og det gjelder i høyeste grad også piloter.