25. februar 2021

Tester fraktfly med én pilot

Skrevet av: Simen Follesø Røiseland

Flyoperatører utvikler autonome løsninger for å kunne fly komplekse fly med én pilot. «Vinninga kan gå opp i spinninga», tror flysikkerhetsekspertene.

Fraktselskapet FedEx og Sikorsky rapporterer at de samarbeider om teknologi for å tillate operasjoner med én pilot på store kommersielle fly, skriver nettstedet AvWeb.

Såkalte single pilot operations har vært diskutert i årtier, men det testes nå på det som skal være det største flyet så langt i testhistorikken. FedEx og Sikorsky har nemlig utstyrt en ATR 42 i fraktutgave med teknologien, skriver nettstedet. Nå testes flyet på Waterbury-Oxford flyplass i Connecticut, USA.

Flysikkerhetskomiteen (FSIK) i Norsk Flygerforbund følger denne, og liknende saker tett i tett samarbeid med sine internasjonale organisasjoner. Fagekspertene stiller seg blant annet spørsmålet om hvordan man bør tilrettelegge trening og sertifisering for piloter som skal operere denne typen fly på egenhånd.

– Det vil kanskje presse seg fram et behov for en ny kategori for «remote pilot» på bakken, sier leder Jo Bjørn Skatval i Flysikkerhetskomiteen.

Arbeidet skal være en del av Sikorskys arbeid med å utvikle autonome systemer for helikoptre og fly. Mer «selvgående» fly reiser noen nye problemstillinger, mener ekspertene i FSIK som er knyttet til fagfeltet.

– Blant annet det juridiske ansvaret som fartøysjef, om man i fremtiden står igjen på bakken når flyet letter.

Skatval spør seg samtidig om kostnadsbesparelsen av i første omgang å bare ha én pilot i cockpit.

– Økte forsikringskostnader for flyet kan fort veies opp av det det koster å ha en styrmann på jobb, sier han.

Han forteller at Flysikkerhetskomiteen vil fortsette å ha fokus på innovative tanker innen luftfart, og rådgi fabrikanter og myndigheter, slik at sikkerheten ikke blir svekket.

Siste nyheter:

14. juli 2021

Innstiller avganger grunnet pilotmangel: - Nærmest en hån

SAS kansellerer nå avganger i Norge på grunn av pilotmangel.

02. juli 2021

- Sosial dumping, subsidiert av norske skattekroner

Norsk Flygerforbund reagerer kraftig på tildelingen av anbudet, hvor DAT vil bruke sitt litauiske datterselskap for å fly statssubsidierte innenriksruter. Nå vil også opposisjonen ta tak i saken.

01. juli 2021

Flyr og våre medlemmer er endelig i lufta

Onsdag var dagen for Flyrs aller første avgang. Samtidig betyr det et virkelig avspark for pilotene organisert i Flyr Pilotforening (FPF).